iris cranio sacraal therapie        
 

cranio voor baby's en kinderen


Je mag zijn wie je bent
om te worden wie je bent
maar nog niet kunt zijn.
En je mag het worden
op jouw manier
en in jouw tijd.
Anna Terruwe 


De ontwikkeling van kinderen gaat met vallen en opstaan. Als je merkt dat je kind het moeilijk heeft en niet lekker in zijn of haar vel zit, is het goed om daar bij stil te staan. Het gedrag wat je kind laat zien kan een uiting zijn van onderliggende problemen; op dat moment vaak de enige manier waarop het kind zich kan uiten. Je kind probeert om te gaan met de wereld om zich heen. Dat kan gepaard gaan met gevoelens die zich dan kunnen uiten in huilen, slaapproblemen, onrust, somberheid, heftige emoties, concentratieproblemen of bedplassen, maar ook plotseling stil of teruggetrokken gedrag kan een signaal zijn dat je kind niet lekker in zijn of haar vel zit.

De oorzaak van deze klachten kunnen al veroorzaakt zijn tijdens of kort na de bevalling. Maar ook sociaal-emotionele problemen kunnen de oorzaak zijn van gedrag en emoties waar kinderen en hun omgeving last van kunnen ondervinden. De omgang met andere kinderen, omgaan met pesten, een scheiding, gevoelens in de pubertijd: dit zijn allemaal emoties waar kinderen moeite mee kunnen hebben en wat hulp bij kunnen gebruiken.

De behandeling is heel zacht, maar kan wel de herinnering oproepen aan lichamelijke en/of emotionele pijn die je kind eerder beleefd heeft (zonder dat het zich daarvan bewust is). Het kunnen uiten daarvan draagt bij tot verwerking en herstel.


hoe ziet een behandeling eruit?

De meeste ouders die met hun kind komen voor een behandeling, hebben zelf geen ervaring met cranio. Van tevoren vraag ik de ouders relevante informatie naar mij te mailen, omdat ik het belangrijk vind om niet met de ouder over de klachten van het kind te praten waar het kind bij zit. Ze begrijpen vaak meer dan je denkt of kunnen er beter niet mee belast worden. Eerst praat ik  vooral  met je kind, het gaat tenslotte om hem of haar. Dan vraag ik bijvoorbeeld waar ze graag mee spelen, welk schooltje ze evt. zitten, wie hun vriendje is. Ik vraag vaak ook waar ze misschien wat hulp bij zouden willen hebben, waar ze blij van worden of juist niet. En als dat te moeilijk is gebruik ik de emoties van Donald Duck of eenvoudiger afbeeldingen. Soms doe ik grappige ademhalingsoefeningen of een oefening om bijvoorbeeld stevig te staan.  En het is natuurlijk ontzettend spannend, ergens zo maar gaan liggen en je te laten aanraken door een mevrouw die ze niet kennen. Jonge kinderen kunnen ook niet (goed) uitleggen wat er met ze gebeurt. Ze krijgen het warm of koud, voelen (vreemde) emoties, worden huilerig of juist blij.  En later thuis weten ze ook soms geen raad met wat ze voelen of gevoeld hebben. Wat bij de ouders logischerwijze ook weer tot vragen of onrust zou kunnen leiden.

Een aantal klachten waarbij Cranio  zijn waarde heeft bewezen:

- voorkeurshouding
- darmproblemen
- reflux
- allergieën
- huilbaby's en onrustige baby's
- voor en na het klieven van het tongriempje en of lipbandje
- leerproblemen
- ADHD
- (hoofd)pijn, buikpijn
- kaak- en hoofdpijn bij het dragen van een beugel
- een scheef gebit
- oververmoeid na drukke (school) periode
- bang zijn
- stress
- ziektes en aandoeningen
- scheiding van ouders
- overlijden van naaste

 

Ervaringen van ouders.

Een moeder na de behandeling van haar dochter (11 jaar):
S. durfde de eerste keer niet te zeggen wat ze voelde bij jou. Het was zo raar, zei ze. Ze wist niet wat het was of hoe ze het moest benoemen. Ik kan me dat ook wel voorstellen. Ze voelde ook veel verdriet zag ik. Een dag later zei ze dat ze zich ‘losser’ voelde en blij. Ze doet de oefeningen die jij meegegeven hebt en ze denkt dat het haar wel kan helpen. Nu, na een paar behandelingen, merk ik dat ze duidelijk meer energie heeft.

Een vader na de behandeling van zijn dochtertje (4 jaar):
Het leek dat je zo weinig deed, een beetje aanraken en praten. Maar toen nodigde je mij uit om op tafel te gaan liggen en mijn dochter vast te houden (omdat ze vaak in mijn armen ligt als ze zich veilig wil voelen). Ik voelde hoe ze geraakt werd. Heel bijzonder. Thuis had ze het er duidelijk moeilijk mee, kon het allemaal niet plaatsen. Ze was baldadig en tegendraads. Jij had aangegeven dat alle gevoelens na afloop welkom zijn, dus we hebben haar gesteund in haar boosheid (met een grens natuurlijk 😉). Ik denk dat één behandeling niet genoeg is, dus kun je mij een voorstel voor een nieuwe behandeling doen? Groet, Rob

Een moeder na de behandeling van haar zoontje (5 jaar):
Mijn zoontje en ik zijn enorm verbonden, al vanaf de geboorte. Omdat hij moeite heeft de scheiding te verwerken, leek het me fijn een paar keer naar jou te  gaan. Gelukkig staat mijn ex daar ook achter. Ooit heb ik zelf een cranio behandeling gehad. Ik keek vanaf mijn stoel toe hij, met Fluffy stevig in zijn armen,  op het matras ging liggen. Toen je hem aanraakte leek het alsof ik een enorme golf energie over me heen kreeg van jou. Ik voelde me al een paar weken heel geïrriteerd en bozig, en dat verdween zomaar. Heel vreemd. J. kon na afloop niet benoemen wat er bij hem gebeurd was. Het leek niet veel, maar of dat zo is? Tot over 4 weken, lieve groetjes, H.

Moeder met baby (3 weken):
Ik was zo moe na de bevalling, C was zo onrustig en sliep slecht. Toen je bij mij thuis langskwam vond ik het fijn dat we eerst samen even konden praten. Het gaf mij al wat rust. Toen ging je C behandelen op het aankleedkussen op de eettafel.  Hij liet alles rustig toe, tot je bij zijn nekje kwam.  Hij begon enorm te huilen en ik van schrik ook. Daarna werd hij rustig. Je legde later uit dat dat waarschijnlijk de plek is waar hij is vastgepakt toen hij uit mijn buik werd gehaald (keizersnede) en dat dat veel spanning heeft gegeven. Ik moet eerlijk zeggen, C voelt een stuk minder 'strak' en slaapt een stuk beter! En ik dus ook.

Daan (14 jaar):
Hoi Anja, je vroeg of ik een stukje wilde schrijven voor jouw site. Dat vind ik best moeilijk. Ik vond het heel fijn bij je en soms ook lastig. Ook fijn dat ik alleen mocht komen en daardoor kon zeggen wat ik wilde zeggen. Nou dag hoor. Daan.

E-mailen
Bellen